Ege Üniversitesi sigaraya karşı topyekun mücadele ediyor
Ege Üniversitesi Bağımlılık, Toksikoloji ve Farmasötik Bilimler Enstitüsü (BATI) ile Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yönelik tıbbi tedavi hizmetleri ve bilinçlendirme faaliyetleri sunuyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde başlatılan ‘Dumansız Hava Sahası’ uygulaması kampüs genelinde devam ederken, tütün ve tütün ürünleri kullanımının önlenmesine yönelik sosyal sorumluluk projeleriyle de aktif çalışmalar yapılıyor. . Tütün ve ürünleri her yıl ciddi sağlık sorunlarına ve yüzbinlerce erken ölüme neden olmasına rağmen tüketilmeye devam edilmektedir.
Doç. Ege Üniversitesi Bağımlılık, Toksikoloji ve Farmasötik Bilimler Enstitüsü (BATI) Müdürü ve Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Görkem Yararbaş, tütün kullanımının ve sağlığa etkileri açısından topluma verdiği zararlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Doç. Ülkemizde sigara içme oranlarının azaltılmasına yönelik çalışmaların özveriyle yürütüldüğünü belirten Prof. Yararbaş, “Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği ücretsiz ilaç tedavi imkanları ve tütünsüz hava sahasına yönelik yasal düzenlemeler devam ediyor. Bu düzenlemeler toplumun tamamını korumak amacıyla yapılmıştır. Tütün ürünlerinin kapalı ortamlarda kullanılması, sigara içenlerin kendileri için de ek sağlık riskleri oluşturmaktadır. “Bu nedenle bu düzenlemeleri tüm toplum olarak hep birlikte desteklemeliyiz” dedi.
Doç. Görkem Yararbaş, “Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve Farmasötik Bilimler Enstitüsü olarak tütün bağımlılığı alanında hem tedavi desteğini hem de araştırmaları aktif olarak sürdürüyoruz. “2011 yılında hizmete açılan Sigara Bırakma Polikliniğimiz bugüne kadar kesintisiz hizmet vermiş olup, araştırmalarımızın sonuçlarıyla sürekli gelişen bir anlayışla hizmet vermeye devam etmektedir” dedi.
Sigarayı bırakmanın bireylerin hayatlarında yaptıkları temel bir değişiklik olduğunu belirten Doç. Yararbaş, “Tedavi başarısını sadece sigara içip içmememize endekslemek, bireylerin değişim çabalarının yeterli desteği alamamasına neden olabilir. Ekip olarak sigara içen müşterilerimizin mevcut durumlarını değerlendiriyor ve sigarasız bir hayata ulaşma yolculuğunda içinde bulundukları değişim aşamasına göre onlara destek oluyoruz. “Tütün Kullanan Bireylere Yönelik Online Psikolojik Destek Programının Geliştirilmesi ve Uygulanması” başlıklı BAP projemiz sonucunda geliştirdiğimiz program ile özellikle sigarayı bırakmaya hazırlığı düşük olan bireyler için özgün bir destek oluşturduk. Dünya Tütüne Hayır Günü, tütünsüz bir yaşamı seçmek ve başarmak için hoş bir fırsattır. Sigara içenleri bu fırsattan yararlanmaya davet ediyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı