Haber

Taş Ustası Tonlarca Taşı Kırıp Dekorasyon Malzemesine Dönüştürüyor

KAYSERİ’de 25 yıldır taş ustalığı yapan Hüseyin Sarıkaya (48), tonlarca kaya kütlesini 35 derecede çivi ve balyozla kırarak dekorasyon ve taş duvarlarda kullanılmasını sağlıyor. Taş ustası Sarıkaya, “Yaptığımız iş basit bir iş değil, gerçekten ağır. Önlem almazsanız felaketle sonuçlanabilir. Sıcakta çalışıyoruz. Ekmeğimizi ben ve buradaki çalışanlar yapıyoruz.” taştan.”

Adana’da besicilik yapan Hüseyin Sarıkaya, askerliğini yaptıktan sonra Kayseri’ye geldi. Bir süre iş aradıktan sonra taş kırma işine başladı. 25 yıldır taş kıran Sarıkaya, tonlarca yük taşıyan kayaları 35 derece sıcaklıkta balyozla üzerlerine çivi çakarak ikiye ayırmasına neden oluyor. 2 bölüme ayrılan kayalar kepçe ile belirli noktalara taşınır. 42 personelin çalıştığı taş ocağında tonlarca yük ile kaya kütleleri dekorasyon ve taş duvarlarda kullanılmak üzere hazırlanıyor. Taş ustası Sarıkaya, işinin zorluğuna değinerek, “Adana’nın Saimbeyli ilçesinden Kayseri’ye geldim. Adana’da besicilik yapıyordum. Askerden geldikten sonra Kayseri’de bu işe başladım ve bu işi yapmaktayım. 25 yıldır bu işi yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor “İşi yapamazsınız. Aynı zamanda ağır bir iş. Büyük kayaları insan gücüyle, çivi ve balyozla yontuyoruz. Bu kayalar duvarlarda, minarelerde, bina süslemelerinde ve döşemelerde kullanılmaktadır.”

Tonlarca kayanın kırılma sürecini anlatan Sarıkaya, “Taşı kırmaya başlamadan önce balyozla vurarak sağlam olup olmadığını test ediyoruz. Taşın çürük olmaması çok değerli. Çivileri çakıyoruz. delikleri açtıktan sonra taşın içine atın.Taş parçalanınca çıtırtı sesi çıkarır.Kendini kesmeye başlar.Bunu sürekli yaparak büyük kayaları küçük modüller haline getiriyoruz.Dört taş çıkınca onları da kırıyoruz. Çivi kullanmadan balyoz.Taştan gelen sesi ancak bu işi yapan bilir.Bu işi yapmayan o sesin ne olduğunu anlayamaz.Yalnız işi bilmeyen eleman çalıştırmazlar.1 saat sürer. Bunu öğrenmeleri için -2 ay.” ve çelik ayakkabılarımızı giyiyoruz. Kayayı kestiğimizde kepçe gelip onu istediğimiz yöne çeviriyor. 25 yılda bana hiçbir şey olmadı. Ben ve buradaki personel ekmeğimizi taştan yapıyoruz. Burada ekipmanların durumuna göre ortalama 700 taş kırıyoruz. Taş güzel olduğunda çok iş yaparız. Kayadan günde ortalama 600 kesme taş çıkarabiliyorum. Yaptığımız iş kolay bir iş değil, gerçekten çok ağır. Önlem almazsanız felaketle sonuçlanabilir. Bu yüzden dikkatli olmamız gerekiyor. Sıcakta çalışıyoruz. Akşam eve geldiğimizde çocuklarımızı görünce istirahat edebiliyoruz. Evdeki çocuklar çalışmaktan yoruluyor.”

haber-tut.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu