Avrasya Tüneline Ödül
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından açık ve kapsayıcı, şeffaf, Paris İklim Anlaşması hedeflerini destekleyen, finansal, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir altyapı yatırımlarına verilen “Mavi Nokta Ağı Sertifikası” teknik çerçeve oluşturulmuştur. BDN kapsamında Avrasya Tüneli pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan dünyada ulaşım alanında ilk proje oldu.söz konusu.
Avrasya Tüneli Projesi; OECD tarafından çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetişim ana başlıkları altında yaklaşık 3 ay süren çoklu değerlendirme sürecinden geçmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Blue Dot Network’ün pilot uygulama sürecinin başarıyla tamamlandığı açıklandı. Kullanımı boyunca 4,1 milyar dolar verimlilik tasarrufu sağlayacak olan proje, aynı zamanda tarihi bir şehrin kültürel mirasının korunmasına da katkı sağlıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Tasarım aşamasından başlayarak işletme aşaması dahil tüm süreçleri ulusal ve uluslararası tüm kriterlere uygun olarak yürüttüğümüz Avrasya Tüneli projesi, sürdürülebilir altyapı çalışmalarımızı başarıyla temsil eden örnek bir projedir.”dedi.
AVRASYA TÜNELİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI
Avrasya Tüneli, Türkiye’nin iki kıtasını birbirine bağlayan değerli bir altyapı projesidir. 2011 yılında temeli atılan tünel, Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayarak İstanbul trafiğini rahatlatmayı amaçlıyor. Toplam 14,6 kilometrelik tünel ve bağlantı yollarının yer aldığı projenin amacı, Kumkapı-Koşuyolu arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltarak trafik yoğunluğunu en aza indirmektir. Avrasya Tüneli Projesi ile ilgili tüm çalışmalar, tasarım aşamasından başlayarak fiziksel, doğal, kültürel, sosyal ve sosyoekonomik çevre üzerindeki etkileri araştırmayı ve en aza indirmeyi amaçlayan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) kapsamında yürütüldü, inşaat ve işletme aşamalarında. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde tescilli olan İstanbul’un tarihi yarımadasında gerçekleştirilen tüm tasarım ve yapım çalışmaları UNESCO’nun önerileri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Paydaş Katılım Planı kapsamında projenin tüm aşamalarında paydaşlarla şeffaf iletişim politikası sayesinde iş planlarının yeniden düzenlenmesi, inşaat sürecindeki tasarım değişiklikleri gibi süreçler uluslararası iyi uygulamalar çerçevesinde yürütülmüştür. İşletme sürecinde sosyal ve çevresel çalışmalar titizlikle yürütülmeye devam ediyor. Elektrik tüketimini yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak 2021 yılında Uluslararası Yeşil Güç Sertifikası (I-REC) almaya hak kazanan Avrasya Tüneli, nihayet 2022 yılında ISO 14064 Karbon Nötr Belgesi alarak karbon nötr olma hedefine ulaşmıştır.
MAVİ NOKTA AĞI SERTİFİKASI NEDİR?
“Mavi Nokta Ağ Sertifikası” (Blue Dot Network- BDN) ABD, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık hükümetleri tarafından yürütülen bir girişimdir. Bu girişim, sürdürülebilir altyapı projelerini teşvik etmeyi ve dünya çapında çevre dostu, şeffaf ve çeşitlendirilmiş altyapı yatırımlarını desteklemeyi amaçlamaktadır. Avrasya Tüneli, bu sertifikasyon sürecinde çevresel, sosyal ve finansal sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına ağırlık vererek pilot uygulama sürecini de tamamladı.